Καλώς ήρθατε στο κύριο διαδικτυακό τόπο του
Στρατιωτικού και νοσοκομειακού τάγματος του
Αγίου Λαζάρου της Ιερουσαλήμ!

 

Ποιοι είμαστε;

Μια διεθνής κοινότητα Χριστιανών Ιπποτών αφιερωμένη στην οικουμενική πνευματικότητα, τη διακριτική φιλανθρωπία και την ιπποτική παράδοση. Μια αδελφότητα πολλών αιώνων που την ενώνουν τα ευγενή ιδανικά της φροντίδας των φτωχών και των αρρώστων.

 

Ποια είναι η καταγωγή μας;

Στο τέλος του ενδέκατου αιώνα, πολλοί Ευρωπαίοι ευγενείς άρχισαν να θεωρούν ως πνευματικό τους καθήκον την εγκατάλειψη της άνετης ζωής και άρχισαν να ταξιδεύουν στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ για να υπερασπιστούν το Χριστιανισμό στην ιστορική πατρίδα του. Δέθηκαν μεταξύ τους ως «τάγματα» ιπποτών σε πολλαπλές διαφορετικές στρατιωτικές και θρησκευτικές ομάδες, με πιο ονομαστές μεταξύ τους τις τάξεις των  Ιωαννιτών και Ναϊτών. Εκείνοι οι ιππότες που προσβλήθηκαν από λέπρα ή είχαν υποστεί μόνιμη αναπηρία από τη μάχη, απομονώθηκαν στο αρχαίο νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ. Αυτή η κοινότητα ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Λάζαρο και αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του Τάγματός μας.

 

Στους επόμενους αιώνες οι Ιππότες του Αγίου Λαζάρου ωφελήθηκαν από βασιλικά και εκκλησιαστικά προνόμια και ίδρυσαν οίκους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καθώς εξελίσσονταν οι παγκόσμιες πνευματικές και κοσμικές δυνάμεις, το Τάγμα συνέχισε να προσαρμόζεται από γενιά σε γενιά ενώ παρέμεινε πιστό στις ευγενείς του παραδόσεις.

 

Ποιός είναι ο προορισμός μας;

Ο πράσινος σταυρός του Αγίου Λαζάρου είναι η απαρχή του διεθνούς συμβόλου για την υγειονομική περίθαλψη. Η αδιάσπαστη διαδοχή από τους μεσαιωνικούς χρόνους των αφοσιωμένων ανδρών και γυναικών που εμπνέονται από αυτό το σύμβολο συνεχίζεται και σήμερα ως μια φιλανθρωπική Αδελφότητα που υποστηρίζεται από ιερωμένους όλων των μεγάλων χριστιανικών Εκκλησιών. Τα μέλη του Τάγματος του Αγίου Λαζάρου έχουν αναλάβει τη μοναδική δέσμευση να αγαπούν και να υπηρετούν το Θεό και τον πλησίον τους, σύμφωνα με μια παράδοση κατοχυρωμένη από τον Καταστατικό Χάρτη του Τάγματος. Η διακριτική προσφορά χρόνου και χρημάτων για τη βοήθεια όσων δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, είναι ο πυρήνας της Χριστιανικής ιπποσύνης που εξασκούν.

 

Σύμφωνα με την πνευματική προστασία του Καρδινάλιου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το πολυπολιτισμικό και οικουμενικό Τάγμα του Αγίου Λαζάρου επιδιώκει την ίδρυση ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων σε πολλές χώρες. Και ενώ στις προηγούμενες εποχές είχε επικεντρωθεί στα προβλήματα περίθαλψης και υγειονομικής φροντίδας, τώρα πλέον εστιάζει σε θέματα που σχετίζονται με την έλλειψη του νερού. Και έτσι η αποστολή των Ιωαννιτών συνεχίζει να εξελίσσεται με τη συμμετοχή αυτών που είναι ευγενείς τη καρδία, που τους ενώνει το κοινό τους βάπτισμα, για να υπηρετήσουν με ανδρεία στο πνεύμα των προγόνων μας : ATAVIS ET ARMIS! ΠΡΟΓΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ!

 

«Οι περίοδοι της ιστορίας έρχονται και παρέρχονται, τα
κοινωνικά πλαίσια αλλάζουν, αλλά η Χριστιανική αφοσίωση
στην βίωση του Ευαγγελίου εν αλληλεγγύη με την ανθρώπινη
οικογένεια, δεν έχει αλλάξει ούτε πρόκειται vα είναι ποτέ
εκτός εποχής.»

Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ ', 6 Σεπτεμβρίου 2009

English
French
Spanish
Arabic
Armenian
Hebrew
Hungarian
Greek